Spor yapan bireylerde veya sporcularda gelişen kronik yorgunluk uzun vadede sakatlıklara sebebiyet verebileceği gibi, antrenman performansını da ciddi oranda etkileyerek düşüşe neden olacaktır. Yorgunluk, antrenman sonrası her ne kadar normal olsa da dinlenerek geçmeyen ve gündelik yaşamı sıkıntıya sokacak noktalara geldiğinde bu yorgunluğu kronikleşmiş olarak değerlendirmek mümkündür.
Kronik Yorgunluğun Nedenleri Nelerdir ?
- Sporcuların sürekli ve yoğun tempolu antrenman yapması ve yeterince dinlenmemesi sonucu merkezi sinir siteminde aşırı yüklenmeye neden olur. Bu da kasların toparlanmasını geciktirerek sürekli yorgunluğa ve halsizliğe neden olur. Bu durum overtraining yani sürantrenman olarak da bilinmektedir.
- Yeterince uyku alımı sağlanmadığında kronik yorgunlukta ortaya çıkabilir. Kaliteli ve düzenli bir uyku toparlanma için çok kritik bir önem arz etmektedir. Özellikle gece uykularında Büyüme Hormonu (GH) salınımı artar, kötü ve kalitesiz bir uykuda ise kortizol hormonu tetiklenerek yorgunluğa neden olabilir.
- Sporcuların yeterli miktarda gereken karbonhidrat , protein ve mineralleri almadığı zaman beslenme eksikliğinden kaynaklı yorgunluk meydana gelebilir. Özellikle B12, magnezyum, D vitamini ve demi eksilikleri yorgunluğunuzun nedeni olabilir.
- Dehidrasyon olarak bildiğimiz sıvı ve elektrolit dengeside oldukça önemlidir. Spor yaparken terlemeyle kaybedilen su ve elektrolitler sonucu kaslarda ağrı veya kramplar meydana gelebilir. Uzun vadede kronikleşerek geçmeyen yorgunluğa neden olabilir.
- Aşırı antrenman ve sürekli stres kortizol seviyelerini yükselterek testosteron ve büyüme hormonunun etkilerini azaltarak kasların daha geç toparlanmasına neden olur ve enerji üretimi azalır . Bu sebepten hormonal dengesizlikleri mutlaka tespit ederek kontrol altına almak gerekmektedir.
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun enfeksiyonlara karşı direncini düşürerek antrenmanlardan alınan verimi minumuma indirir.
Kronik Yorgunlukla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir ?
- Overtraining yaşamamak için sürekli ve yoğun antrenman yapmak yerine vücuda mutlaka dinlenmesi için arada gün verilmelidir. Örneğin 5 gün yap, 2 gün yapma yada 4 gün yap 3gün yapma şeklinde.
- Günde en az 7-8 uyuyarak uyku kalitesi artırılmalı dinlenme için vücuda izin verilmelidir.
- Beslenmenizi gözden geçirmeli günlük mutlaka alınmaması gereken karbonhidrat, protein, vitamin ve minarelleri yeterli miktarda tüketmeye özen gösterilmeli.
- Dehidrasyon yaşamamak için günlük mutlaka en az 2,5-3 Lt su tüketimi sağlanarak sıvı elektrolit dengesi sağlanmalıdır.
- Kortizol seviyelerini mutlaka kontrol altına almalı, gerekirse mental olarak dinlenmenizi sağlayacak egzersizleri uygulamakta faydalı olacaktır.
- Bütün bu adımlar yetersiz geliyorsa mutlaka bir uzman görüşü alınmalı.