Kas Gelişiminin Gizli Düşmanı : Kortizol Leave a comment

Kortizol hormonu böbreklerin hemen üstünde bulunan küçük ve şapkalı gibi görünen böbreküstü bezlerinden salgılanır. Hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Vücudun enerji ihtiyacı olduğunda yada stres algılandığında hipotalamus bir sinyal gönderir. Bu sinyali alan hipofiz bezi, kortizol salgılaması konusunda komut verir. Böbreküstü bezleri ise bu komutu uygulayarak kortizol hormonunu salgılar.

Kortizol Hormonu Nasıl Çalışır ?

Beynin hipotalamus ve hipofiz bezinden aldığı sinyaller ile çalışır.  vücudun enerji dengesinin korumasını sağlar. Aşırı stres, açlık ,  fiziksel stres veya şiddetli egzersizlerden sonra kortizol hormonu devreye girerek karaciğerdeki glikojen depolarını serbest bırakarak gerekli enerjiyi sağlar.  Bu enerji üretimi sırasında kas dokuları da hedef alınır. Kas proteini parçalanarak amino asitler enerjiye çevrilir.

Uzun vadede yüksek kortizol seviyeleri yorgunluğa, kas kaybına, anabolik etkilerin yavaşlamasına ve güçsüzlüğe neden olacaktır. Kortizol seviyelerini kontrol ettirmediğiniz zaman kas inşası sağlamış olmayacak , üstüne mevcut kaslarınızı da kaybetmeye zemin hazırlamış olacaksınız.

 

Testosteron Ve Kortizol

Testosteron kas yapmak, güç kazanmak, kemik yoğunluğu, cinsel fonksiyonları iyileştirme, hücre onarımı gibi pek çok konuda görevleri olan anabolik bir hormondur. Özellikle kas ve kütle kazanımı sağlamak için olmazsa olmazdır. Ancak kortizol seviyeleri çok yükseldiği zaman testosteron üretimini baskılayabilir. Bu da kas kazanmak isteyen kişiler için olumsuz durumlar yaratır.

Düşen testosteron seviyeleri ile sadece kas kaybı yaşanmaz bunun yanında genel sağlık üzerinde de, enerji ve motivasyonda düşüşe neden olacaktır. Özellikle kas kütlesi kazanmayı hedefleyen bireyler için kortizol ve testosteronu dengede tutmak oldukça önemli bir noktadır. 

 

Yüksek Kortizol Seviyelerinin Nedenleri Nelerdir ?
  • Aşırı ve sürekli yapılan yüksek şiddetli antrenmanlar vücudu sürekli stres altında tutarak bu hormonun yükselmesine neden olacaktır.
  • Yeteriz ve kalitesiz uyku sorunları kortizolün düşmesine neden olur yada kronikleştirerek sürekli kortizol seviyelerinin yüksek kalmasına neden olabilir. 
  • Beslenmeden kaynaklı özellikle yeteri miktarda karbonhidrat alınmaması durumunda kortizol hormonunun enerji için kasları hedef almasına yön verir.
  • Günlük yaşam rutini çerçevesinde sürekli iş stresi, mali kaygılar yada gelecek kaygıları da kortizol hormonun sürekli yüksek kalmasına sebebiyet verebilir.

Kortizol enerji üretimini desteklediği için antrenman ve egzersizler sırasında faydalı olabilir. Ancak bu durum kontrol altına alınmadığı sürece kas kazanımına değil uzun vadede mevcut kasları da korumayı zorlaştırabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir