Kandaki glukoz seviyesinin normalin altına düşmesiyle ortaya çıkan duruma hipoglisemi denir. Genellik kan şekeri seviyesinin 70 mg/dL’nin altına düşmesi sonucu meydana gelir. Gereken enerji için kaslar, beyin ve organlar şekere bağımlıdır. Fiziksel ve zihinsel işlevlerde aksaklığa neden olabilir. Hipoglisemin diyabetle ilişkisi olsa da, yetersiz beslenme ve şiddetli fiziksel aktiviteler sonrasında ortaya çıkabilir.
Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir ?
- Kan şekerinin düşmesiyle beraber artan adrenalin hormonu aşırı terleme ve titremeye neden olur.
- Şeker eksikliği vücutta enerji gerekli olduğu için yorgunluk ve halsizlik verir.
- Düşük kan şekeri beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayamayacağı için konsantrasyon kaybına neden olur.
- Ruh hali değişikliklerine neden olabilir.
- Bilinç kaybı.
- Bayılma.
Hipoglisemi Nasıl Önlenir ?
- Kan şekerini sabit bir seviyede tutmak için dengeli bir beslenme programı oluşturulmalı, yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ takviyesi alınmalı.
- Öğünler arasında uzun saatler bırakmamalı, kısa aralıklı öğünler şeklinde beslenmelidir. Böylelikle kan şekeri seviyesi dengelenmiş olur.
- Karbonhidratlar kan şekerinin temel kaynağı olduğu için uzun süre enerji verir. Bu nedenle kesinlikle yeterli miktarda karbonhidrat alımı yapılmalıdır.
- Sporcular için hipoglisemi oldukça önemli ve ciddi bir durumdur. Antrenman öncesi ve sonrası mutlaka karbonhidrat alınmalıdır.
- Alkol karaciğeri baskılayarak hipoglisemiye neden olabilir. Alkol kullanımında uzak durulmalıdır.
- Düzenli olarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Doğal Yollarla Hipoglisemi Önlenebilir Mi?
Hipoglisemi riskini azaltmak için;
- Düşük glisemik indeksli yiyecekler kan şekeri seviyesini yavaşça yükselteceği için, uzun süreli dengede tutmaya yardımcı olur.
- Yapılan araştırmalarda tarçının kan şekeri kontrolünü sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Beslenme rutinine eklenebilir.
- Dehidrasyon vücudun kan şekerinin düşmesine neden olabilir bunu önleme için bol miktarda sıvı tüketimi sağlanmalıdır.