Anabolik steroidler sıklıkla vücut geliştirmeciler tarafından kas kütlesini artırmak, performans iyileştirmek ve estetik bir görüntü elde etmek için kullanılan sentetik hormon türevleridir. Sadece fiziksel görüntü açısından değil psikolojik etkileri nedeni ile de bağımlılık yapabilmektedir.
Psikolojik Bağımlılık:
Daha fazla güç ve estetik kaygısı bireylerde psikolojik olarak bağımlılık durumunu tetikleyebilir. Steroid kullanan kişiler performansında artış ve görüntülerinde değişimler gözlemlerler. Yağ oranları azalır, hatlar açılır, kas kütleleri artar, performansları ve dayanıklılıkları artar. Bunun yanı sıra aynaya yansıyan görüntü kişide aşırı tatmin duygusu ve dopamin artışına neden olur. Zamanla vücutta tolerasyon geliştireceği için o görüntüyü korumak ve diğer etkilerinden dolayı zamanla daha çok dozaj ve uzun süreli kullanım sağlamaya bağımlı hale gelirler.
Hormonel Bağımlılık :
Dışarıdan alınan sentetik testosteronlar zamanla vücudun doğal döngüsünü bozarak, doğal olarak ürettiği testosteronu baskılar. Testosteron üretiminin baskılanması sonucu bireyler dışarıdan hormon kullanmaya devam ederek hormonel bağımlılık geliştirebilirler.
Doğal döngü bozulduğu için hormonal dengesizlikler meydana gelir. Bunların en başında, libido kaybı, yorgunluk, kas kütlesinde azalma ve depresif tavırlar gelir. Bu nedenle tekrar steroid kullanımına yönelirler. Özellikle PCT süreci tamamlanmadığı ve yapılmadığında tekrar kullanma istekleri azalmaz.
Sosyal Baskılar:
Spor dünyasında vücut geliştirmeciler ve spor yapan kişiler arasında rekabet her zaman vardır. Rakiplerinden daha büyük , kaslı ve daha estetik ve güçlü olmak amacıyla steroid kullanımı sosyal baskılar nedeniyle yaygınlaşabilir. Steroid kullanımını bıraktıktan sonra insanlarda meydana gelecek kas kayıpları ve görünüşlerindeki yaşanacak değişimler nedeniyle insanlar ne diyecek kaygısından bağımlılığına devam edeceklerdir . Yanı sıra sosyal medyanın etkisi de çok büyüktür. Orada görünen kaslı ve atletik imajlar diğer bireylerinde kullanımına teşvik etmeye neden olacaktır.
Yoksunluk Nedeniyle Gelişen Baskı:
Steroid kullanan bireyler ilaç kullanmayı bıraktıktan sonra vücudunda ve psikolojik olarak yoksunluk belirteler gelişebilir. Bu belirtiler;
- Yorgunluk,
- Performans düşüşü,
- Kas kaybı,
- motivasyon kaybı,
- Özgüvende azalma.
Bu nedenlerden dolayı kişi tekrar steroid kullanmaya kendini mecbur hissedebilir.
Duygusal Bağımlılık:
Steroidler kişilerde yalnızca fiziksel değil, duygusal dalgalanmalara da neden olur. Bunların başında aşırı öfke, Kendini tatmin etme , mutlu olma ve dopamin artışı meydana gelir. Kişiler steroid kullanımını bıraktıktan sonra depresyon ve kaygı gibi duygusal dalgalanmalar yaşabilirler ve bu yüzden aynı hisleri yaşamak için steroid kullanımına tekrar yönelebilirler.
Performans, Güç ve Dayanaklılık Arzusu İle Gelen Bağımlılık :
Kişiler steroid kullanmaya başladıklarında antrenman esnasında ki dayanıklılık ,Kaldırdığı ağırlıklardaki artış nedeniyle bırakmak istemeyebilir. Daha çabuk kaslarda toparlanma süresi, performansta iyileşme ve olağan üstü ağırlık kaldırmaları sayesinde steroidsiz yapamama korkusuyla bağımlı hale gelebilirler. Çünkü bıraktıklarında steroidin vermiş olduğu bütün etkiler azalacak performansta düşüş, halsizlik ve kas kaybı durumlar ortaya çıkacaktır.
Kimler Daha Fazla Risk Altındadır ?
- Özellikle özgüven eksikliği olan bireyler,
- Vücut geliştirmeciler veya profesyonel sporcular,
- Hızlı sonuç almak isteyen yeni başlamış spor yapan kişiler.
Sonuç olarak sreoid kullanmak ciddi bağımlılık yaratabilir.